A pályán összeesett, a kórházban halt meg a kapus

2017.10.15

Vasárnap hajnalban rendezték Indonéziában a Persela Lamongan-Semen Padang bajnoki meccset, amely végül tragikus végjátékot hozott. A hazaiak kapusa, Choirul Huda, aki sosem védett más csapatban egy ütközés után lett rosszul, eszméletlen állapotban szállították kórházba, ahol később elhunyt.

A 44. percben Huda egy szerencsétlen szituációban saját játékostársával ütközött, nem sokkal később eszméletét veszítette. Kórházba szállították és a gyors orvosi segítség ellenére is rövidesen elhunyt, feji és nyaki sérüléseket szenvedett.

Huda klubikon volt, 1999-ben kezdett a Persela Lamongan csapatában. Soha máshol nem játszott, majdnem 500 meccse volt, amikor történt a tragédia.

Kommentár: A labdarúgásban a direkt kontaktussal járó sérülések ugyan nagyon gyakoriak, azonban az indonéz labdarúgó halálhoz vezető esete nagyon ritka. Az életveszély és életminőség szempontjából a legkomolyabbak a fej-nyak sérülései. Az UEFA és a FIFA egészségügyi stábjai gyakran foglalkoznak például az agyrázkódás problémájával, ami ugyan nem életveszélyes, azonban ma már bizonyított, hogy a gyakori agyrázkódással járó epizódok rontják a sportolók mentális állapotát. Egy korábbi tanulmányban felsőoktatásban részt vevő sportoló hallgatók esetében a gyakori agyrázkódás rontotta a tanulmányi teljesítményt. A komoly ütközések egyébként nem csak a közvetlenül ütközésben részt vevő szerveket érinthetik. Furcsának tűnhet, de például mellkasi ütközéskor leírták a szív traumás sérülését, ami lényegében a szívizom egy területének az elhalását okozhatja és ezáltal súlyos, akár életveszélyes szövődmények is kialakulhatnak.

forrás: www.index.hu

Dr. Szelid Zsolt kardiológus, sportkardiológus

www.sportkardiológia.hu