Együnk vasat?

A vas a szervezet létfontosságú
nyomeleme. Nem csak számos enzim működéséhez szükséges, hanem a hemoglobin
alkotóelemeként a szervezetben történő oxigénszállításban is elengedhetetlen. A
vegyes napi étkezéssel alapvetően elegendő mennyiséghez tudunk jutni, de vannak
olyan helyzetek, személyek, amikor és akik fokozottan vannak kitéve a vas
hiányának. Melyek ezek? Az elégtelen bevitel kialakulhat a vegetáriánus étrend
(mivel a vas egyik fő forrása a húsok), felszívódási zavar (pl. glutén
enteropátia), fokozott vérzés (pl. menstruáció), megnőtt szükséglet (pl.
terhesség), vagy daganatos betegségek miatt. Akkor gondoljunk vashiányra, ha a
gyengeség érzés, esetleg szívdobogás érzés, vagy gyakori fejfájás mellett száraz
bőr alakul ki, hullik a hajunk, vagy látványosan berepedezik a körmünk. Ha
laborvizsgálattal igazolódik a vas hiánya, akkor szedhetünk vastartalmú
tablettákat, de a legjobb, ha előnyben részesítjük a sok vasat tartalmazó
ételeket. Magas vastartalmuk van az állati (főként négylábú) eredetű ételeknek,
pl. a májnak és a húsoknak, de jó vasforrás a tojás és a kagyló is. Ugyancsak
sok vasat tartalmaznak bizonyos hüvelyes zöldségek, pl. a szójabab, bab,
lencse, sárgaborsó, vagy a petrezselyem, a spenót és a sóska. Bizonyos olajos
magvak, mint a mák, a pisztácia, vagy a mandula ugyancsak sok vasat tartalmaz,
de bizonyos gyümölcsételek is jó vasforrások, így a ribizli és a mazsola is. Az
utóbbi időben igazolták azt, hogy a C-vitamin fogyasztás javítja a vas
felszívódását, tehát együttes fogyasztásuk kifejezetten hatásos. A legfontosabb
tanács, hogy lehetőleg táplálkozzunk vegyesen és -különösen akkor, ha veszélyeztettek
vagyunk- figyeljünk a vashiány tüneteire és gondoljunk rá, ha baj van.
Dr. Szelid Zsolt kardiológus, sportkardiológus
Várjuk szeretettel rendelőnkben: www.sportkardiologia.hu