Gyakoribb a triatlonos halál, mint azt eddig gondoltuk

2017.09.19

A 24.hu által lehozott cikk egy orvosszakmai lapban közölt kutatás eredményeit idézi.

Az eddig véltnél nagyobb valószínűséggel szenvednek szívrohamot vagy azonnali halállal járó traumát a triatlonversenyzők egy nagyméretű, hosszú távú kutatás adatai szerint.

A több mint 9 millió résztvevő adataival végzett, három évtizednél hosszabb időt felölelő kutatás szerint százezer résztvevő közül 1,74-et sújtott szívroham vagy halálos trauma. A kockázat az életkor előrehaladásával nőtt - írták az Annals of Internal Medicine című szaklap aktuális számában. "A halálozások nagyobb része a triatlon versenyszámai közül az első, vagyis az úszás közben történik: a vízbe merüléskor, a többi résztvevővel versengve valószínűleg nagy adrenalinlöketet érez a sportoló, valamint egyes esetekben olyan környezeti körülményekkel szembesülhet, amelyekre nehéz felkészülni" - írta a tanulmány vezető szerzője, Kevin Harris, a minneapolisi Abbott-Northwestern kórházban működő Szív Intézet Alapítvány kardiológusa. Az áldozatok átlegéletkora 47 év volt, 85 százalékuk volt férfi. A hirtelen halálozások 90 százaléka úszás, 7 a kerékpározás, 15 a futás és 9 a regenerálódás alatt következett be.

Komment:A hirtelen szívhalál okai fiatal (35 évesnél fiatalabb) sportolókban egészen mások, mint az idősebbekben. A tanulmányból kiderül, hogy az elhunytak átlagéletkora 47 év, ami a sportban egyértelműen a senior kategóriát jelenti. Harmincöt éves kor felett a klasszikus szív- és érrendszeri rizikót jelentő érelmeszesedés, érszűkület okozza a katasztrófák nagy részét. Mivel nők a menopauza ideéig védettebbek az érbetegség kialakulása szempontjából, ezért nem csoda, hogy a 47 éves átlagéletkorban a hirtelen halál elsősorban a sportoló férfiakat érinti és csak kevésbé a nőket. Az üzenet egyértelmű: amennyiben valaki 35 éves kora felett sportol, vagy el szeretne kezdeni sportolni, előtte vizsgáltassa ki magát. A szív- és érbetegség ugyanis sok esetben nagyrészt nyugalmi tevékenységek mellett némák maradnak és már csak a katasztrófa észlelhető.

forrás: 24.hu

Dr. Szelid Zsolt kardiológus, sportkardiológus

www.sportkardiológia.hu