Sportkardiológia

A sportolók szív vizsgálata azért különösen fontos, mert a hirtelen szívhalál előfordulása az azonos életkorú egészséges nem-sportolókéhoz képest kb. háromszoros! A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy fizikai aktivitás és főként az élsport bizonyos meglévő betegségek esetében a hirtelen szívhalál kiváltó tényezője lehet. A sportolók vizsgálatát tovább bonyolítja a sportszív kialakulása, ami rendszeres pulzusemelő tréninget végző egyénekben minden esetben jelen van. A sportszív ugyanis szívbetegség nélkül is megváltoztatja a páciens kardiológiai vizsgálati eredményeit. Élsportolók EKG vizsgálatai során gyakran látunk olyan eltéréseket, amik nem sportolók esetében akár akut szívinfarktusra is utalhatnak. Ezért nagyon fontos a sportolók eredményeinek alapos értékelése, elsősorban olyan szakemberek által, akik rendszeresen vizsgálnak sportolókat.

A rizikófaktorok feltárása nagyon fontos szempont a tragédia megelőzésében, gondoljunk csak a hirtelen szívinfarktust kapott Fradi játékos Akeem Adamsra, aki titkolta azt, hogy a családjában az egyenes ági rokonok között halmozottan fordult elő hirtelen halál. A sportolók vizsgálata során a nyugalmi méréseknek és azok pontos értékelésének alapvető szerepe van. Ezek: 12-elvezetéses EKG vizsgálat, szívultrahang vizsgálat, brachialis vérnyomás mérése a magasvérnyomás betegség kiszűrésére. Tartósabb követéses vizsgálatokra ugyancsak szükség lehet: 24-órás Holter-EKG, 24 órás ABPM. Bizonyos esetekben a sportoló betegségének megítélése céljából terheléses EKG vizsgálatot végzünk futószalagon. A terheléses tesztet azonban sportolóknál a teljesítmény felmérése céljából is elvégezhetjük, hiszen ez ad objektív képet a sportoló aktuális edzettségi állapotáról. Erről egy másik oldalon, a sportoló teljesítmény-diagnosztikai terheléses vizsgálatok ​-nál írunk bővebben.

Szeretettel várjuk rendelőnkben​​​ ​, Budapesten a XIII. kerületben.

Tisztelt Páciensünk! Kérjük, hogy az orvosi vizsgálatok hatékonyabbá tétele céljából, ha lehetősége van rá, akkor az alábbi kérdőívet (Anamnézis lap) töltse ki és hozza magával a klinikára. Köszönjük.