Szűrővizsgálatok

Panaszmentes személyek esetében akkor javasolt kardiológiai szűrővizsgálaton részt venni, ha valamilyen rizikó fennáll.

Rizikónak számítanak:

Családi előzmény (egyenes ági rokonok között hirtelen szívhalál, vagy korai életkorban szívinfarktus, vagy stroke), előző szívinfarktus, stroke, vagy érbetegség, 50 év feletti életkor, dohányzás, túlsúly (BMI 25 feletti), emelkedett nyugalmi vérnyomás(140/90 Hgmm felett), emelkedett koleszterin szint (összes, vagy LDL koleszterin, vagy csökkent HDL), mozgásszegény életmód, cukorbetegség, veseelégtelenség. Ugyancsak felmerül fokozott rizikó nőknél menopauzát követően, valamint férfiaknál potenciazavar esetén.

A kardiológiai szűrővizsgálat alapvetően a páciens rizikójának meghatározásával kezdődik, majd nyugalmi szívvizsgálatokból áll: EKG vizsgálat, trans-thoracalis szívultrahang vizsgálat, brachialis vérnyomás mérése.

Ezt követően a szakorvos értékeli a vizsgálatok eredményeit és azok alapján meghatározza a személyre szabott kardiológiai rizikót. Szükség esetén javaslatot tesz további kivizsgálásra.

Fontos, hogy szűrővizsgálati céllal terheléses EKG vizsgálatot nem végzünk, hiszen azt csak az egyén alapos nyugalmi vizsgálatainak eredményét megismerve szabad elvégezni! 

Szeretettel várjuk rendelőnkben​​​ ​, Budapesten a XIII. kerületben.

Tisztelt Páciensünk! Kérjük, hogy az orvosi vizsgálatok hatékonyabbá tétele céljából, ha lehetősége van rá, akkor az alábbi kérdőívet (Anamnézis lap) töltse ki és hozza magával a klinikára. Köszönjük.