Teljesítmény-diagnosztika

Az állóképességi sportolók teljesítményét elsősorban a keringés és a légzés határozza meg, amit természetesen befolyásol az izmok aktuális edzettségi szintje. Ambulanciánkon olyan sportági terheléses teszteket végzünk, amelyek segítségével lehetőség van az aktuális edzettségi állapot objektív meghatározására és ez segítheti a pálya-edzések hatékonyságát. Munkatársaink rendszeresen végeznek teljesítmény méréseket labdarúgók és vízilabdás élsportolók és utánpótlás korú sportolók számára is.

A laboratóriumi körülmények között elvégzett laktát-lépcsős terheléses teszt során különböző vizsgálati protokollok alapján (szalagsebesség, dőlésszög) történik a vizsgálat. Folyamatos pulzus és EKG regisztrálás mellett a növekvő terhelési szintek között kapilláris vérvétel történik a plazma tejsav szintjének (savasodás) meghatározására, valamint vérnyomás mérés történik. A személyre szabott terhelési protokoll alapján pontosan látjuk azt a pontot, amikor az egyén szervezete oxigénhiányos állapotba kerül, átlépi az anaerob küszöböt. A vizsgálat eredményeinek értékelése során pontos képet adunk az egyén aktuális terheléses pulzus-tejsav összefüggéséről és arról, hogy a savasodás alapján milyen pulzustartományban tudja hatékonyan fejleszteni a teljesítményét.

Szakembereink pályateszt méréseket is végeznek. Ezek célja az, hogy az adott sportolók edzettségi állapotáról a természetes sportági körülményeik mellett objektív képet kapjunk. A mérés során az edzővel való egyeztetést követően kidolgozzuk a sportági terheléses protokollt (szárazedzés, vizes edzés), ami közben a megállások alatt pulzust és kapilláris vérből tejsav szintet határozunk meg. A terhelést megelőzően nyugalmi pulzus és kapillárisból történt szérum tejsav meghatározást követően a vizsgált személy sportági terhelést végez. Célunk, a laboratóriumi mérésekhez hasonlóan, a sportoló pulzus-laktát összefüggésének pontos meghatározása. A pulzus-laktát görbe, valamint az oxigénhiányos állapot kialakulását jelző úgynevezett anaerob átmenet, néhány hetes (4-6 hét) edzésmunkával javítható.

Szeretettel várjuk rendelőnkben​​​ ​, Budapesten a XIII. kerületben.

Tisztelt Páciensünk! Kérjük, hogy az orvosi vizsgálatok hatékonyabbá tétele céljából, ha lehetősége van rá, akkor az alábbi kérdőívet (Anamnézis lap) töltse ki és hozza magával a klinikára. Köszönjük.